Direktlänk till inlägg 22 december 2014
Sådär ja nu närmar sig doppareda'n med stormsteg. Jobbar dock in i det sista men sedan skall det blir riktigt skönt med lite ledigt över julhelgen. Igår var det julstuga hemma och vi klädde granen. lekte med julkrubban, samlade mossa och kottar i skogen (och hittade även tre kantareller!) och kokade julgodis. Inte helt barnvänligt med varm kolasmet så detta fixade jag själv. Blev väldigt mumsigt och inga avancerade ingredienser krävdes. Använde dock en mycket bra pryl som jag köpte för ett tag sedan men inte hunnit testa förrän nu. En slev med inbyggd termometer. Perfekt att ha hemma när man gör julgodis. Googlade recept och fastande för detta recept från Monica Eisenmann. Älskar den salta kontrasten till söt kola eller choklad.
VANILJSMÖRKOLA MED HAVSSALT
ca 20 kolor
2 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl strösocker
50 g smör
1 tsk vaniljsocker
ca 1 tsk havsalt (flingsalt)
Olja en liten form.
Blanda alla ingredienser förutom vaniljsocker och salt i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda över medelstark värme till 125 grader för mjuka kolor och 132 grader för hårda kolor. (jag stannade någonstans i mitten och kolorna blev perfekta enligt mitt tycke, inte för mjuka och inte för hårda) Rör om då och då. Ta av från värmen och tillsätt vaniljsocker (jag använde vaniljpulver). Smula saltet till lite mindre flagor och häll ner i kolan – utan att röra om.
Häll upp kolasmeten i formen (insmord med olja eller klädd med bakplåtspapper) och låt stelna. Klipp eller skär sedan kolan i små munsbitar. Vira in kolorna i utslätade muffinsformar med fint mönster. Smidigt och snyggt!!
Och med detta sista inlägget före jul så vill jag bara önska
Er alla en riktigt God Jul från Oss alla till Er alla!!
Man får ha fritt på skolan och tänkte logga in på bloggen och skriva om skolmat. Idag hade vi purjolökssoppa och kycklingssoppa med bröd som smakade kanel. Inte den bästa skolmaten men okej. Så om ert barn inte ätit idag på skolan och han komme...